Dansk Data Arkiv

Praktikophold hos Dansk Demografisk Database, Rigsarkivet Odense

Er du studerende (Historie, Sociologi, Geografi, Økønomisk histore eller lignende) og vil du styrke dit CV gennem et semester på en spændende arbejdsplads, hvor du udvikler dine historiske digitale metoder?

Rigsarkivets overordnede strategiske mål er, at den arkivskabte kulturarv skal stilles til rådighed og bringes i spil for stadigt flere brugere. I de senere år har Rigsarkivet med dette formål intensiveret arbejdet med crowdsourcing. Et væsentligt element i dette arbejde er Dansk Demografisk Database (www.ddd.dda.dk), der udgøres af især transskriberede folketællinger og kirkebøger, som kan bruges for slægtsforskning men også til akademisk forskning i Historie, Demografi, Økonomisk historie osv. Lige nu er der fokus på at styrke DDD til akademisk brugere og vi har planer om at forbedre datakvalitet, tilbyde mere vejledning og støtte forskning i de skabte data under begrebet ”citizen science”.

Praktikperiodens indhold planlægges sammen med den studerende, men vi overvejer at praktikanten kunne være involveret i nogle af disse opgaver:

 • Tilrettelæggelse af tastehyggemøde og andre arrangementer i forhold til frivillige og crowdsourcing.
 • Bearbejde indtastede data: standardisering og kodning af data, som adresser, fødested, erhverv, osv.
 • Udarbejdelse af hjælpe-tekster, kodebøger og lignende til studerende og forskere
 • Formidling af muligheder i DDD til historikere i kombination med digitale metoder

Hos Rigsarkivet tilbyder vi dig:

 • En ulønnet praktikstilling på mindst 20 timer ugentlig (aftales individuelt, så der er tid til at følge et fag ved siden er) fra februar 2018 og 4/5 mdr. frem. (Praktikopholdet skal kunne meritoverføres som del af studieforløbet).
 • Deltagelse i arkivets hverdag, herunder afdelingsmøder, ad hoc-opgaver
 • Mulighed for at deltage i fagligt relevante konferencer, møder og interne seminarer.
 • Mulighed for at udvikle kompetencer indenfor digitale metoder
 • Deltagelse i forskningsprojekt der bruger DDD
 • Mulighed af at udvikle et lille projekt ved siden af (efter praktikantens eget ønske kan dette arbejde udmunde i produktion af en tidsskriftsartikel, et foredrag, en webudstilling eller anden forskningsformidling)

Vi ønsker praktikanter, der:

 • Er studerende i historie eller samfundsvidenskabelige fag (sociologi, økonomisk historie, og demografi)
 • Har nogen interesse for det 18. til 20. århundredes historie
 • Har interesse i at udvikle kompetencer med nye digitale metoder (databaser, geodata, netværk analyser og lignende)
 • Er god til at samarbejde men trives også med selvstændigt arbejde

Praktikopholdet er placeret i søjlen for Brugerservice og Formidling, området for Vejledning og Brugerinddragelse. Arbejdsstedet er Rigsarkivet Odense ( Jernbanegade 36, 5000 Odense C). Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til arkivar Barbara Revuelta-Eugercios (bre@sa.dk) eller ved at besøge Rigsarkivet (www.sa.dk) og Dansk Demografisk Database webside (www.ddd.dda.dk).

Ansøgningfrist: vi modtager ansøgninger løbende, så sende din ansøgning afsted allerede nu. Sriv en e-mail til bre@sa.dk. Udover en kort beskrivelse af dig selv og dine interesser inden for historie skal ansøgningen indeholde et CV og karakterudskrift fra dit studie.

Vi indhenter straffeattest.

Rigsarkivet er en styrelse og forsknings- og kulturinstitution under Kulturministeriet, der har til formål at sikre bevaringen af arkivalsk dokumentation til samtidens og fremtidens forskning, at stille arkivalier til rådighed for myndigheder og publikum, samt at udøve forskning og udbrede kendskabet til forskningens resultater. Rigsarkivet har ca. 230 medarbejdere fordelt på fem adresser; en i Viborg, en i Aabenraa, en i Odense og to i København.